Tilskud til ladestander

Hvis vi vil væk fra brugen og afhængigheden af de fossile brændstoffer, er det vigtigt, at vi begynder at tænke i endnu mere klimavenlige og grønne energiformer. I Danmark er de traditionelle biler, der kører på benzin og diesel, fortsat de mest populære og gængse på landevejene, men stille og roligt bliver de udfaset og erstattet af blandt andet elbilen.

Elbilen er der mange gode ting at sige om, når det kommer til det grønne regnskab, for når først den er produceret, og du begynder at køre på grøn strøm, begynder du faktisk at betale tilbage på det klimaaftryk, du ikke kan undgå at sætte. Også på den økonomiske konto er der noget at hente for de fleste mennesker. Du skal således ikke køre ret langt i en benzinbil, før du har overhalet de 312,5 kr., som det i gennemsnit koster at lade en elbil op om måneden.

Men i modsætning til benzinpumperne rundt omkring på tankstationerne, som er gratis at benytte, koster det noget at få adgang til en ladestander, hvad enten du får en installeret hjemme, eller om du betaler et gebyr, hvad gang du lader ved en offentlig stander. Derfor kunne det være rart at vide, om der mon kunne være tilskud en ladestander. Lad os afsløre, at det gør der, og i resten af dette indlæg tager vi dig igennem, hvad det indebærer, om du kan søge om det, og hvad du skal gøre for at få det.

 

Hvor meget er der i puljen for tilskud til ladestandere?

I april 2020 blev der i Folketinget indgået en aftale om at afsætte midler til at fremme den grønne omstilling. I alt blev der afsat 475 mio. kr., hvoraf de 65 blev øremærket tilskud til etablering af ladestandere. De penge bliver der åbnet op for hvert år, så der er mulighed for at ansøge om at få økonomisk hjælp til at blive en del af den grønne omstilling.

Tilskuddet til ladestander kan både søges og bevilliges til private erhverv, men også forskellige foreninger har mulighed for at få del af pengepuljen, der altså skal gå til, at stadig flere skal vænnes af med at bruge biler, der kører på fossile brændstoffer. I 2023 var der afsat 36,5 mio. kr. til forskellige foreninger, hvoraf de 29,2 specifikt var til boligforeninger.

Ansøgningsrunden for tilskud til ladestander i 2024 er endnu ikke fastsat, men det er vigtigt, du holder øje med datoen, hvis du er interesseret i at få del i puljen.

 

Vigtig information om tilskud til ladestander – privat erhverv og boligforening

Uanset om du søger om tilskud til en ladestander som privat erhvervsdrivende, offentlig erhvervsrepræsentant eller som repræsentant for en boligforening, er der nogle gode informationer, du bør have med dig. Tilskuddet kan nemlig maksimalt udgøre 25 % af projektets samlede omkostninger og højest 220.000 kr. ekskl. moms, hvis der er tale om lynladestandere, og højest 75.000 kr. ekskl. moms i tilfælde med hurtigladestandere. 

I privat erhvervssammenhæng er det vigtigt at notere sig, at tilskuddet kun gives til etablering af ladestandere til offentligt brug. Det betyder, at selvom ladestanderne er på virksomhedens private p-plads, kan alle med en elbil i princippet benytte standeren.

Du skal i øvrigt være opmærksom på, at det ikke kun er selve ladestanderen, du kan ansøge om tilskud til. Det kan også være andet praktisk arbejde såsom gravning, tilslutning til netværket og etablering af søjler og fundament. Dette arbejde er særligt relevant ved større anlæg eller på p-pladser, hvor der skal tænkes i alternative løsninger til det allerede etablerede anlæg, og det er det, der gør, at tilskud til ladestandere også er en mulighed for boligforeninger.

Det er også værd at notere sig, at tilskuddet til ladestandere i boligforeninger kun gives til projekter, der er til hele foreningens gavn. Ladestanderen skal således etableres og installeres på et fællesareal, typisk en fælles p-plads eller p-kælder. 

 

Hvordan søger man om tilskuddet?

Tilskudsordningen blev oprindeligt varetaget af Bolig- og Planstyrelsen, der hørte under Indenrigs- og Boligministeriet, men ved regeringsdannelsen i 2022 blev styrelsen nedlagt, og tilskudsordningen overgik i stedet til Vejdirektoratet. Her er det muligt at søge om tilskud til sin ladestander, og ansøgningerne bliver blandt andet prioriteret efter, hvor mange der får glæde af projektet. I en boligforening vil det for eksempel betyde, at jo flere boliger der er, desto højere prioriteret vil ansøgningen blive.

Som udgangspunkt er ansøgningen ganske simpel og hurtig, og på Vejdirektoratets hjemmeside kan du få uddybet processen yderligere. For at få bevilliget din ansøgning er det vigtigt, at du tydeligt angiver dine oplysninger, herunder projektets titel, lokation og formål.

Det er desuden værd at bemærke, at tilskuddet er skattepligtigt. Det er det, fordi det anses som en indtægt til et projekt, der formentlig under alle omstændigheder skulle søsættes. Derudover er det kun tilladt at søge om tilskud til ladestander én gang pr. projekt/forening.