Få refusion af din elafgift: Hvad er det, og hvem kan få det?

I Danmark er det politisk bestemt, at der er afgifter på el. Faktisk er de danske afgifter nogle af de højeste på markedet. Derfor opstår der ganske naturligt hos mange danskere et spørgsmål om, hvorvidt det er muligt at få en refusion af sin elafgift.

I dette blogindlæg dykker vi derfor ned i emnet og kommer i den forbindelse nærmere ind på, hvad det er, og hvem der kan få det.

 

Hvordan er reglerne for refusion af elafgift i 2023?

Som nævnt er det politisk bestemt i Danmark, at der er afgifter på el. Faktisk udgør afgifter størstedelen af din samlede elregning. Det skyldes blandt andet det store politiske fokus på klimaet, da staten håber, at afgifterne kan bidrage til den grønne omstilling via en reducering af danskernes elforbrug.

Men det er dog muligt at få en refusion af sin elafgift, hvis man benytter sig af elektricitet til at opvarme sin bolig. Det gælder også, at man kan få refusion af elafgift med varmepumpe, mens man ligeledes kan få refusion af elafgift med solceller. Derfor kan der potentielt være en del penge at hente for de af jer, der bruger elvarme.

Reglerne for refusion af elafgift lyder på, at man kan få nedsat afgiften på den del af forbruget, der overstiger 4.000 kWh om året. Du får derfor ikke refusion af din elafgift på dit forbrug af de første 4.000 kWh for året, men du kan altså få nedsat elafgiften på alt forbrug herover.

For at kunne få en refusion af din elafgift er der dog også en række andre krav, man skal leve op til. Kravene er listet herunder:

  • Du opvarmer din bolig med elvarme.
  • Din bolig er registreret i BBR (Bygnings- og Boligregistret), som helårshus, sommerhus eller feriebolig.
  • El skal være registreret som din primære opvarmningskilde.

Hvis du har elvarme og samtidig mener, at dit elforbrug overstiger 4.000 kWh, skal du søge om at få refusion af din elafgift hos dit elselskab. I den forbindelse kan du med fordel læse vores blogindlæg med tilhørende trin-for-trin-guide til at søge om refusion af din elafgift.

 

Få refusion af elafgift med elbil

Har du valgt at investere i en elbil, har du typisk også anskaffet dig en ladeboks på din privatadresse for at kunne oplade din bil. Det vil selvsagt have en påvirkning på husstandens samlede elforbrug, som hurtigt kan tage et stort hop opad.

Som tidligere skrevet har regeringen dog de senere år øget fokusset på den grønne omstilling, hvilket betyder, at man ønsker at nedbringe antallet af benzin- og dieselbiler, mens flere i stedet skal anskaffe sig elbiler. Derfor er det også muligt at få en refusion af sin elafgift til elbiler, såfremt man får opsat en ladestander på sin privatadresse. Det er nemlig medvirkende til at gøre det mere attraktivt at investere i en elbil.

Dog er det meget vigtigt at bemærke, at det kun er muligt at søge om én refusion i forbindelse med sine elafgifter. Får du allerede refusion for opvarmningen af din bolig, vil det ikke være muligt at få refusion på din elafgift til elbilen på samme tid.

 

Hvilke krav skal opfyldes?

Det er som sagt ikke nok blot at anskaffe sig en elbil for at få en refusion af din elafgift til bilen, da det også kræver en ladestander på din privatadresse. Når du har anskaffet dig en ladestander, er det kun muligt at få en refusion af din elafgift på to forskellige måder:

Du kan enten leje den af ladeoperatøren, eller du kan vælge at eje ladestanderen og lave en serviceaftale eller et abonnement hos ladeoperatøren. Det er nemlig kun firmaet, der kan søge om refusion af elafgift til en privatejet elbil, og derfor er det ikke noget, du kan gøre som privatperson.

Derudover er det en forudsætning, at elbilens forbrug bliver målt for sig selv og ikke sammen med husstandens øvrige elforbrug. Da det kun er muligt at få én refusion på sine elafgifter, er det i denne situation altså kun forbruget for elbilen, der er kvalificeret til refusion.

Desuden skal man også være opmærksom på, at det samtidig er et krav, at bilen bliver indregistreret som en el- eller hybridbil, som skal oplades.

 

Kan det betale sig?

Som tommelfingerregel kan det typisk betale sig at få opsat en ladestander med muligheden for refusion, hvis du kører meget i elbilen og dermed har brug for mange opladninger – og oplader bilen på din privatadresse vel at mærke.

Kører du derimod ikke meget, og oplader du primært bilen ved offentlige ladestandere, vil det være mere begrænset, hvor meget der kan spares.

Derfor vil det altid være en god idé at lave en vurdering på forhånd, så du på den måde kan skabe de bedste forudsætninger for at spare på elregningen.